La finalul acestui articol îți vei răspunde singur la întrebarea pe care o întâlnim atât de des în rândul antreprenorilor (chiar și a celor cu multă experiență), ”de ce am nevoie de o strategie de marketing?”
În primul rând este important să definim ce este o strategie de marketing:
Strategia de marketing are scopul de a-ți ghida toate eforturile de pe zona de marketing. În plus, dacă este corect alcătuită, aceasta te va conduce spre îndeplinirea obiectivelor tale de business.
CE STĂ LA BAZA UNEI STRATEGII DE MARKETING
1 - Setarea unor obiective măsurabile (S.M.A.R.T.)
Pentru a-ți îndeplini mai ușor obiectivele, acestea trebuie să fie:
Specifice - Clare, concise și detaliate. Definește concret ce dorești să obții
Măsurabile - Setează criterii exacte pentru a progresul.
Atingibile - Setează pașii care te vor duce spre îndeplinirea obiectivelor tale (aici poți include buget, tool-uri...)
Relevante / Realiste - Asigură-te că ai setat obiective realiste pe bucata de timp aleasă, iar obiectivele sunt aliniate cu valorile organizației pe care o reprezinți.
Termen-Limită - Decide când trebuie să iei acțiune pentru a-ți duce la bun sfârșit obiectivele și când trebuie măsurată performanța fiecărei acțiuni.
Este posibil să le fi întâlnit scrise în limba engleză (unde sună și ceva mai bine).
2 - FĂ RESEARCH ȘI IDENTIFICĂ PUBLICUL ȚINTĂ
Pentru a identifica ce ”buyer persona” este cel mai portivit pentru afacerea ta ai un întreg drum de parcurs. Va urma un articol detaliat pe acest subiect. Până atunci e important să răspunzi la câteva întrebări de bază care te vor ajuta să stabilești clientul ideal într-o formă inițială. Iată 5 categorii de întrebări:
1 - Demografice: ex - Ce vârstă, sex, locație (arie) are clientul meu ideal?
2 - Obiective și provocări - Descrie ce obiective are potențialul tău client (atât pe plan personal cât și profesional) și definește ce provocări întâmpină în procesul de îndeplinire a acestor obiective.
3 - Valori - Ce valori are potențialul tău client? Sunt ele aliniate cu valorile brandului tău?
4 - Surse de informare - Acest punct este mai important decât pare. Dacă îți vei da seama de unde se informează potențialul tău client, vei afla și unde să te promovezi pentru a ajunge mai ușor la el.
5 - Ce convingeri limitative și motivații are clientul tău ideal? Poți afla asta făcând research pe ideea ”10 convingeri limitative ale unui antreprenor înainte de a colabora cu o agenție de marketing” spre exemplu. Aceași formulă poate fi folosită și în cazul lucrurilor care îl entuziasmează.
3 - DETERMINĂ CE FEL DE ABORDARE VEI ADOPTA ÎN MARKETINGUL COMPANIEI TALE
Cum poți face asta? Printr-o analiză de tip SWOT (urmează un articol și pe acest subiect).
Analiza SWOT trebuie să fie împărțită în 4 mari categorii:
INTERN / EXTERN și POZITIV / NEGATIV
Apoi ai cele 4 topic-uri pe care le încadrezi în categorii după cum urmează:
Puncte tari - INTERN / POZITIV
Puncte slabe - INTERN / NEGATIV
Oportunități - EXTERN / POZITIV
Amenințări - EXTERN / NEGATIV
Iată câte 2 întrebări pentru fiecare categorie:
Puncte tari - Ce facem corect? Ce este unic la afacerea noastră / produsul / serviciul nostru?
Punctele slabe - Ce putem să îmbunătățim în afacerea noastră? Unde suntem în deficit de cunoștințe sau resurse?
Oportunități - Care este punct forte ne va aduce cele mai mari beneficii dacă îl prezentăm clienților?
Amenințări - Ce face competiția noastră? Ce factor economic sau politic ar putea să ne influențeze afacerea?
4 - DEFINEȘTE CE VREI SĂ TRANSMIȚI CU BRANDUL TĂU?
A venit momentul să definești mesajele transmise de brandul tău. Practic, în această zonă stabilești modul în care comunici, iar asta va impacta publicul țintă.
a) Definește Misiunea - Viziunea - Valorile companiei tale
Misiunea răspunde la întrebarea - CE?
Viziunea la întrebarea CUM?
Valori - CARE SUNT PRINCIPIILE NOASTRE DE BAZĂ?
b) Definește pe ce ton comunică brandul tău
E un brand mai ”friendly” sau unul ”serios”? Dacă nu transmiți asta inclusiv prin prin modul de a comunica, atunci există riscul ca mesajele tale să nu ajungă la publicul țintă.
c) Cum îți prezinți compania prin intermediul unei singure fraze?
A venit timpul să stabilești și un U.S.P. - Propoziție unică de vânzare. Gândește-te că trebuie să-i transmiți cuiva ce faceți și ce vă diferențiază în piață, dar ai la dispoziție doar o frază.
Acest mesaj trebuie să fie: convingător, captivant și clar.
Odată ce ai stabilit punctele de mai sus, te poți ghida spre canalele de marketing prin intermediul cărora vei ajunge la oamenii care au cele mai mari șanse să cumpere de la tine.
5 - CUM SELECTEZI CANALELE DE MARKETING PE CARE SĂ ACȚIONEZI?
În primul rând trebuie să fie foarte clar că avem 3 mari categorii de canale: owned, earned și paid. Le luăm pe rând!
Canalele proprii - Sunt cele pe care le controlezi fără a depinde de vreo terță persoană. Ne referim aici la website, blog sau o aplicație creată custom pentru brandul tău.
Canalele earned - Sunt cele pe care apare brandul tău, dar nu le deții în mod exclusiv. În plus, sunt gratuite: Google Maps, Facebook, Instagram sau TikTok.
Paid - Sunt cele pe care probabil le cunoști: Facebook Ads, Google Ads, Advertoriale în presă.
RECOMANDARE - În strategia ta încearcă să creezi un mix între canalele detaliate mai sus. Astfel, reușești să acoperi o arie mai mare și să apari mai des în fața publicului tău țintă.
6 - STABILEȘTE BUGETUL PENTRU ACȚIUNILE TALE
Și acesta este un capitol foarte vast. Începem cu o serie de sfaturi pratice, iar apoi detaliem într-un material separat dedicat special acestui subiect.
RECOMANDARE (1) - Fă acțiuni treptate de marketing și monitorizează constant rezultatele obținute. În loc să faci câte puțin din toate și să obții rezultate mediocre, te sfătuim să-ți canalizezi energia și bugetul pe maxim 3 arii în care afacerea ta să devină treptat un etalon (ex: blogul companiei, pagina de Facebook și prezența în presa de specialitate).
RECOMANDARE (2) - Alocă între 5 și 10% din bugetul general al afacerii tale spre zona de marketing. Acest procent diferă în funcție de mărimea companiei tale și obiectivele pe care le setezi. Totuși, nu-ți fie teamă să adaptezi lucrurile pe parcurs.
Acesta a fost materialul nostru despre bazele unei strategii de marketing. Nu uita, totul începe cu o strategie, iar din strategie derivă acțiunile viitoare. Acordă timp și atenție strategiei tale pentru că aceasta îți va guverna ”mutările” viitoare.
O companie poate funcționa și fără o strategie? FĂRĂ ÎNDOIALĂ! Dar e atât de riscant să faci asta încât nu merită.
ความคิดเห็น