top of page
  • Writer's pictureCasian Șoneriu

De ce ai nevoie de un planning de social media și cum să-l creezi

Tu cumperi de pe pagina unui shop online care n-a mai activat pe social media de peste 3 luni? Probabil că nu! Sunt șanse să ajungi la concluzia că riști să-ți risipești banii și că acel business e istorie între timp. 


De cele mai multe ori situația este alta. Cei care pregăteau postările pentru social media au rămas fără inspirație și au început să considere că zona de social media e prea dificilă, le solicită prea mult timp și mai bine o lasă baltă. 


În acest caz există două soluții: fie continui să crezi că e imposibil să devii constant pe social media, fie te organizezi și aduci un kilo(gram) de predictibilitate acestei zone. 


Conținutul de social media nu e despre idei strălucite venite pe moment, ci despre research, planificare și ”ambalaj”. Creativitate și pragmatism, remember? 


Planul de conținut poate fi creat pentru o săptămână, două săptămâni sau chiar o lună. Varianta ideală este cea de mijloc: două săptămâni. Dar toate acestea depind și de specificul afacerii. Noi, la Universum Media folosim un planning săptămânal pentru clienții de la Lumina Sports (al cărora review îl găsești pe pagină) și un planning bi-lunar pentru activitatea celor de la Libra IFN pe rețele. 


De ce procedăm astfel? Pentru că zona de sport este mai puțin predictibilă, postările depind de rezultatele partidelor, iar lucrurile sunt mai dinamice. În schimb, în cazul unei instituții financiare precum Libra, lucrurile sunt mai așezate. 


Odată cu predictibilitatea, alcătuirea unui plan de conținut aduce siguranța faptului că avem timpul necesar să verificăm postările și să aducem potențialele erori spre 0. În plus, dacă o postare agreată inițial devine ”indisponibilă” din varii motive, putem să o înlocuim fără emoții.

Cum arată un plan de conținut


Inițial planul de conținut este construit într-un Excel unde sunt prezentate pe scurt ideile de conținut, se menționează pe ce platforme și în ce format urmează să fie publicate. 



(model de planning de conținut în Excel)


Mai apoi, urmează momentul în care ideea este convertită în ceva concret. Facem asta într-un PPTX unde introducem atât descrierea exactă a postării (cum va apărea ea pe social media) cât și designul / pozele folosite + se menționează ora la care va fi publicată postarea. 



(planningul din excel convertit într-o formă detaliată în PPTX)


Odată ce ai un preview concret al postărilor tale, poți să le verifici mai ușor și să le modifici atunci când este cazul. 


Nu vom neglija nici acele idei strălucite apărute la miezul nopții pe care (în mod eronat) mulți cred că se bazează o strategie de conținut. Așa că documentul Excel conține și o secțiune în care cei implicați în procesul de creație vor nota aceste idei urmând să le dezvolte. 


Vrei să începi să faci lucrurile așezat în social media? Predictibil, cu atenție la detalii și fără stresul următoarei postări? Completează formularul de AICI și te vom contacta pentru a identifica o soluție personalizată pentru afacerea ta. 


2 views0 comments
bottom of page